Epidian 6011 (a-5kg)
Produkt w oryginalnym fabrycznym opakowaniu.
Jakość gwarantowana aktualnym atestem producenta.
Epidian® 6011 jest niskolepką, klarowną cieczą o barwie jasnożółtej, stanowiącą kompozycję żywicy epoksydowej oraz rozcieńczalnika aktywnego i nieaktywnego.
DOKUP UTWARDZACZ - link
Do utwardzania w temperaturze pokojowej stosuje się najczęściej utwardzacz U1 w proporcji:
Epidian® 6011 — 100 cz. wag.
utwardzacz U1— 40 cz. wag.
Można stosować inne utwardzacze, np.: Utwardzacz TFF (24/100), Utwardzacz IDA (50/100), Utwardzacz Z-1 (12/100);
dobór zależy od warunków utwardzania i zastosowania utwardzonego tworzywa. Utwardzanie przy użyciu
utwardzacza TFF jest możliwe w niskich temperaturach, od 5°C.
Tabela przedstawia potrzebną ilość (w gramach) utwardzacza do utwardzenia 100 gram Epidianu 6011.
Czas żelowania 100g kompozycji w temp. pokojowej
Epidian® 6011 + Utwardzacz TFF (24/100) min. 20 minut
Epidian® 6011 + Utwardzacz IDA (50/100) min. 50 minut
Epidian® 6011 + Utwardzacz Z-1(12/100) min. 40 minut
Możliwości stosowania:
- do gruntowania posadzki w systemach: 561, 562, 664, 601
- do impregnacji, wzmacniania i zabezpieczania betonu przed pyleniem
- do iniekcji,
- do wykonywania laminatów z włókna szklanego,
- do wytwarzania powłok bezrozpuszczalnikowych w zbiornikach betonowych i stalowych
Powłoka wykonana z Epidianu® 6011 + Utwardzacz IDA posiada Atest PZH dopuszczający do kontaktu z wodą pitną oraz Zaświadczenie COBRO dopuszczające do kontaktu z niektórymi artykułami spożywczymi.
Wykonanie Gruntowania podłoża
Do gruntowania podłoża stosuje się kompozycję epoksydową Epidian® 6011 z utwardzaczem U1. Przed użyciem należy składniki kompozycji wymieszać w proporcjach:
Epidian® 6011 — 100 cz. wag.
utwardzacz U1— 40 cz. wag.
Jednorazowo należy przygotować porcje mieszaniny nie większe niż 3 kg. Czas przydatności do użycia — około 10 minut. Roztwór gruntujący nanosić pędzlem, szczotką lub przy pomocą rakli gumowej. Gruntowanie wykonać w taki sposób, aby na powierzchni podłoża nie tworzyły się widoczne skupiska roztworu gruntującego (powinien zostać całkowicie wchłonięty przez beton). Podłoże mało chłonne gruntować jenokrotnie, o większej chłonności dwukrotnie, przy czym drugą warstwę nakładać po utwardzeniu pierwszej.
Właściwości fizykochemiczne:
- Postać: niskolepka ciecz
- Barwa: jasnożółta do żółtej
- Liczba epoksydowa: 0,49-0,51 mol/100g
- Temperatura wrzenia: > 150°C
- Temperatura zapłonu: 142°C
- Temperatura samozapłonu: brak danych
- Gęstość w 25°C: ok. 1,10 g/cm3
- Lepkość w 25°C: 200 – 400 mPa s
- Rozpuszczalność w wodzie: nie rozpuszcza się
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszcza się w: ketonach, estrach, alkoholach i węglowodorach aromatycznych
Parametry wytrzymałościowe Epidianu® 6011 po utwardzeniu w czasie 7 dni w temperaturze pokojowej
Badany parametr | Ep-6011+Utw.Z-1 | Ep-6011+Utw.TFF | Ep-6011+Utw.IDA |
Naprężenie zrywające, MPa | 55-65 | 60-70 | 15-25 |
Wytrzymałość na zginanie, MPa | 90-100 | 85-95 | 15-25 |
Wytrzymałość na ściskanie, MPa | 80-90 | 80-90 | 30-40 |
Twardość metodą wciskania kulki, MPa | 110-130 | 120-140 | 90-110 |
Temperatura ugięcia wg Martensa , °C | 45-50 | 45-50 | 35-40 |
Odporność chemiczna Epidianu® 6011 po utwardzeniu w czasie 14 dni w temperaturze pokojowej
„ + „ - odporność bardzo dobra
„ 0 „ - odporność średnia
„ – „ - brak odporności
„bd” - brak danych
Czas ekspozycji 1 miesiąc
Środowisko agresywne | Ep-6011+Utw. IDA | Ep-6011+Utw.TFF |
Woda wodociągowa | + | + |
Wodorotlenek sodu 10% | + | + |
Wodorotlenek sodu 30% | + | + |
Wodorotlenek sodu 45% | + | + |
Kwas solny 10% | + | + |
Kwas solny stężony | - | 0 |
Kwas siarkowy 20% | + | + |
Kwas fosforowy 10% | - | bd |
Kwas azotowy 10% | + | + |
Kwas octowy 5% | + | 0 |
Kwas mlekowy 3% | + | bd |
Kwas cytrynowy 10% | + | bd |
Węglan sodu 10% | + | bd |
Sól kuchenna 20% | + | + |
Etanol 45% | 0 | bd |
Etanol 96% | - | 0 |
Toluen | - | bd |
Ksylen | - | bd |
Aceton | - | - |
Octan etylu | - | - |
Benzyna | + | bd |
Perhydrol 3% | + | + |
Amoniak 10% | + | + |
Okres gwarancji dla Epidianu® 6011
12 miesięcy od daty produkcji.